• افتتاح نمایشگاه کشفیات باستان شناسی در موزه ملی ایران

امروز سه شنبه ۱۴اسفندماه سالجاری، همزمان با شانزدهمین گردهمایی سالانه باستان‌شناسی ایران که به همت پژوهشکده سازمان میراث فرهنگی در موزه ملی ایران برگزار شد، نمایشگاه “گزیده‌ای از چهار دهه کشفیات باستان‌شناسی ایرانی” در سالن نمایشگاه موزه باستان‌شناسی دوران اسلامی نیز افتتاح گردید.

این مراسم با حضور مهندس علی اصغر مونسان معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری، محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی، محمدرضا کارگر مدیر کل موزه‌ها و اموال منقول فرهنگی تاریخی، دکتر جبرئیل نوکنده مدیر موزه ملی ایران، دکتر بهروز عمرانی سرپرست پژوهشگاه میراث فرهنگی، روح الله شیرازی رییس پژوهشکده مردم شناسی، معاونین، مدیران استانی، پژوهشگران، اساتید، فرهیختگان و علاقمندان این حوزه، در موزه ملی ایران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی موزه ملی ایران، جبرئیل نوکنده رئیس موزه ملی ایران در شانزدهمین گردهمایی سالانه باستان‌شناسی ایران، ضمن خیر مقدم به میهمانان گفت: امروز میزبان نمایشگاه بزرگی هستیم که نتایج همدلی همکاران میراث فرهنگی و چهار دهه کشفیات باستان‌شناسی ایران را در معرض دید عموم قرار می‌دهد.

دکتر جبرئیل نوکنده در ادامه گفت: برگزاری شانزدهمین همایش باستان شناسی و ارائه دست آوردهای علمی باستان شناختی و نتایج پژوهش های میدانی همواره یکی از مهمترین رویدادهای باستان شناسی کشور قلمداد می شود. برگزاری این همایش را به جامعه باستان‌شناسی تبریک می‌گویم و از همه دست‌اندرکاران آن سپاسگزارم.

رئیس موزه ملی ایران افزود: شانزدهمین گردهمایی باستان شناسی ایران و گشایش نمایشگاه “چهاردهه فعالیت های باستان شناسی ایران” را در حالی آغاز می‌کنیم که فاصله چندانی با بهار طبیعت نداریم. این همزمانی را به فال نیک گرفته و خرسندیم که موزه باستان شناسی کشور رویداد خجسته و ارزنده ای را در نوروز ۹۸ رقم زده تا مهمانان نوروزیش  از هر نقطه جغرافیایی ایران عزیزمان و از هر قوم و نژادی که باشند آثار فرهنگی تاریخی کشور را شاهد بوده و می‌توانند داشته‌های فرهنگی، قومی و اجدادی خودشان را مرور کنند. در عین این رنگین کمان قومیتی و فرهنگی به خاطر خواهند آورد که این همه تنوع و کثرت در یک هویت و وحدت ملی به نام ایران جای گرفته که عرصه خودباوری و رشد و سازندگی با اتکا بر چنین ظرفیت های فرهنگی و قومی است.

وی همچنین گفت: نمایشگاه مذکور در طول یک ماه، وارد موزه ملی شد. همکارانم در موزه با حرکت جهادی این رویداد بزرگ ملی را به ثمر رساندند.

دکتر جبرئیل نوکنده در پایان سخنان خود بیان کرد: نمایشگاه چهاردهه کشفیات باستان شناسی ایران، هدیه نوروزی موزه ملی ایران به مردم است.

علی اصغر مونسان معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری نیز گفت: ما در تمام امور و علوم دنبال نو شدن هستیم و این جزو افتخارات است، اما حوزه باستان شناسی به قدیم می‌پردازد و ما در این حوزه به قدمت خود افتخار می‌کنیم.

وی افزود: باستان شناسی کاوش در فرهنگ است و فرهنگ در طول سال‌ها بالنده شده و رشد کرده است. در کشوری که در طول تاریخ قدمت دارد و تمدن ساز بوده، باستان شناسی اهمیت زیادی دارد.

رئیس سازمان میراث فرهنگی اظهار داشت: باید تلاش کنیم یک بخش معرفی و آموزش به پژوهشگاه افزوده شود تا بتوان اطلاعات باستان شناسی را متناسب با سن نسل جوان و نوجوان به آن‌ها آموزش داد. در کتاب‌های درسی نیز باید بیشتر دیده شویم و به نظر می‌رسد در این خصوص باید با وزارت آموزش و پرورش صحبت کنیم.

محمد حسن طالبیان معاون سازمان میراث فرهنگی نیز ضمن تبریک به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و نوروز باستان شناسی گفت: امروز با تلاش های حوزه معاونت میراث فرهنگی و همکاری ادارات کل استان های سراسر کشور در آستانه دو مناسبت و اتفاق بزرگ گرد هم آمده ایم: پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری که در کنگره سالانه خود در صدد بررسی نتایج دو سال اخیر باستان شناسی در ایران است و موزه ملی ایران که در افتتاح نمایشگاهی به مرور داشته ها و یافته های چهاردهه کشفیات باستان شناسی ایران پرداخته است.

معاون سازمان میراث فرهنگی در ادامه گفت:  تحلیل ها و چشم اندازهای باستان شناسی همیشه پویا و در حال دگرگونی است و با هر یافته جدیدی بعد دیگری از دوره های فرهنگی و توانایی های استقراری عیان می شود. به همین دلیل انتشار اطلاعات، برگزاری نمایشگاه و به اشتراک گذاردن یافته ها در این حوزه از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

محمد حسن طالبیان در خصوص اهمیت برپایی این نمایشگاه گفت: نمایشگاه فوق از چند بعد دارای اهمیت است، نخست اینکه برای اولین بار اشیایی از تمام دوره های فرهنگی و مناطق جغرافیایی کشور در آن وجود دارد.

دوم اینکه بخش عمده این نمایشگاه از کاووش های جدید باستان شناسی هستند و قبلا به نمایش گذاشته نشده است.

سوم اینکه مخاطبین این نمایشگاه مردم عادی و متخصصین سایر حوزه ها هستند.

به این ترتیب حاصل چهاردهه فعالیت های باستان شناسی به صورت دسته بندی شده و ملموس در قالب نمایشگاه مذکور جمع آوری و در معرض بازدید همگان قرار گرفته است.

وی در ادامه گفت: متخصصین پژوهش هنر باید تاریخ هنر این سرزمین را بر اساس یافته های جدید بازبینی کنند. متاسفانه کتاب هایی که اکنون درخصوص تاریخ هنر ایران نوشته شده است براساس اطلاعاتی می باشد که در پنجاه سال پیش وجود داشته و ردی از یافته ها و نتایج جدیدی که باستان شناسان از مطالعات اخیر خود به دست آورده اند، در تحلیل ها، تفسیرها و پژوهشگران حوزه هنر دیده نمی شود. این نمایشگاه فرصتی برای هنرمندان نیز هست تا بر اساس این یافته ها بار دیگر تفسیرها و تحلیل های پیشین را بازبینی و به روزرسانی کنند.

معاون سازمان میراث فرهنگی در انتهای سخنانش افزود: نمایشگاه “چهاردهه فعالیت های باستان شناسی ایران” مربوط به اشیاء دویست هزار سال پیش تا قرون میانی اسلام و از ۳۱ استان کشور در مدت پنج ماه جمع آوری شده که مهمترین ترین اشیاء در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شده است.

بهروز عمرانی، سرپرست پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری نیز گفت: دکتر نوکنده و همکارانشان جهت برگزاری نمایشگاه چهار دهه کشفیات باستان شناسی ایران زحمات بسیار زیادی کشیدند.

سرپرست پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری همچنین از دکتر نوکنده برای همزمانی افتتاح این نمایشگاه با گردهمایی باستان شناسی ایران نیز تشکر کرد.

در پایان این مراسم، نمایشگاه “گزیده ای از چهاردهه کشفیات باستان شناسی ایران” توسط مهندس علی اصغر مونسان معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افتتاح  و مورد بازدید مسئولین و شرکت کنندگان در گردهمایی قرار گرفت.

شایان ذکر است نمایشگاه “گزیده ای از چهاردهه کشفیات باستان شناسی ایران” از ۱۴ اسفند لغایت ۲۰ فروردین، در سالن نمایشگاه باستان شناسی موزه دوران اسلامی میزبان علاقه‌مندان و مخاطبان موزه ملی ایران می باشد.

وبگاه موزه ملی ایران در پیام رسان سروش

https://sapp.ir/irannationalmuseum.official

Scroll

ابزار دسترس پذیری