• یازدهمین روز ماه مبارک رمضان و معرفی منبر چوبی منبت کاری

منبر منبت کاری چوبی

یکی از منبرهای ارزشمند تاریخی ایران، منبر متعلق به مسجد جامع سوریان بوانات فارس است. این مسجد در سدۀ چهارم هجری قمری به دستور عضدوالدوله دیلمی در دورۀ آل بویه تجدید بنا و مرمت شد و منبر منبت کاری چوبی آن، ­یادگاری به جای مانده از دورۀ ایلخانی(۷۷۱ هجری­قمری) که به دستور خواجه مظفرالملک ساخته شده است.

این منبر چوبی منبت دارای دو لنگه در و ۱۱ پله است، در قسمت پایین هر یک از پله ها،  نگاره های گیاهی و هندسی زیبایی مشاهده می شود. همچنین در بالای منبر آیه ” ۲۵۵ سوره البقره ” نوشته شده است.

قسمت بالای ورودی در، با نگاره های اسلیمی برجسته به رنگ قرمز و سرمه ای  تزئین شده و دور تا دور چهار چوب آن کتیبه ای به خط ثلث با ذکر تاریخ ساخت آن وجود دارد. کتیبه « لا اله الا الله» در قاب لنگه سمت راست در دیده می شود.

یک طرف منبر، از انواع گره های هندسی منبت کاری از جمله؛ هشت ضلعی های که در میان آن ها یک شمسه ایرانی ( شبیه ستاره یا گل ۸ پر ) قرار گرفته که با نقوش گوناگون گیاهی و اسلیمی، تزیین شده  و اطراف آن را گره های مختلف از جمله طبل و سُلی که داخل آن ها نیز با نقوش مختلف پر شده پوشیده شده است. اما طرف دیگر منبر، هر چند شامل گره ها و شمسه های طرف دیگر است ولی داخل آن ها ساده و بدون نقش است.

در ساخت این شاهکار، هنرهای چوبی مانند منبت کاری، گره چینی،  مشبک، معرق و… به کار رفته و هم اکنون با  شمارۀ ۳۲۷۶ در تالار ایلخانی موزۀ باستان شناسی و هنر دوران اسلامی موزۀ ملّی ایران نگه داری می شود.

 این  اثر فاخر با شمارۀ ۶۶  در تاریخ ۹/ ۳ / ۱۳۹۴ در فهرست ملّی آثار منقول فرهنگی ـ تاریخی به ثبت رسیده است.

Scroll

ابزار دسترس پذیری