• داستان شهر چهار هزاروپانصد ساله به روایت دکتر کورین کاستل

دکتر کورین کاستل از دانشگاه لیون فرانسه در دوشنبه ۲۱ اسفند نتایج کاوش‌های پنج ساله خویش در مکان باستانی تَل الرودا را در موزه ملی ایران ارائه نمود.
به گزارش روابط عمومی موزه ملی ایران،  این باستان‌شناس متخصص عصر مفرغ بین سال‌های ۱۹۸۹ و ۱۹۹۳ کاوش‌های باستان‌شناختی تَل الرودا در سوریه را هدایت کرد که در نتیجه آن اطلاعات مهمی از این شهر کهن عصر مفرغ به دست آمد. طبق گفته دکتر کاستل این شهر مستحکم به شکل دایره‌ای ساخته شده و دارای شبکه‌ای از خیابان‌ها بوده است. سکونت در تل الرودا در اواسط هزاره سوم پیش از میلاد آغاز و در حدود ۲۲۰۰ پیش از میلاد متروک شد. دکتر کاستل تأکید کرد که برخلاف تصورات پیشین، فرآیند شهرنشینی در استپ‌های خشک شمال بین‌النهرین تقریباً هم‌زمان با سایر مناطق آغاز شد. وجود این شهر کهن در سوریه و شهرهای مشابه آن حاکی از این است که جنوب بین‌النهرین دیگر نمی‌تواند به عنوان منشأ شهرنشینی که نواحی پیرامونی آن در مرحله دوم شهرنشین شده‌اند، قلمداد شود.

وی در پایان افزود:وجود شهرهای استپی شمال بین‌النهرین در منطقه حاشیه‌ای در هزاره سوم پیش از میلاد موجب شده که سؤال‌های متعددی در خصوص ماهیت، کارکرد و ساختار اجتماعی، مدل‌های معیشتی ساکنین آن‌ها، شیوه حرکت و جابجایی در این منطقه، نقش کوچ‌نشینان و عشایر در شکل‌گیری و تداوم آن‌ها، شکل گیرد که یک نقطه‌نظر کاملاً جدید برای مطالعه شهرنشینی و نخستین شهرهای استپی در مناطق پست غربی ایران، از دشت‌های خوزستان تا دشت های میان کوهی زاگرس ارائه می‌دهند.

لازم به ذکر است که دکتر کورین کاستل مدیر پژوهشی مرکز ملی پژوهش‌های علمی فرانسه و دانشگاه لیون ۲ است. ایشان پژوهشگر علمیِ خاورنزدیک در موسسه باستان‌شناسی فرانسه بین سالهای ۱۹۸۹ و ۱۹۹۳ بودند. وی پیش از سرپرستی هیات کاوشهای باستان‌شناختی فرانسه و سوریه در تَل الرودا بین سال‌های ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۰ با همکاری مشترک هیات سوری به سرپرستی نذیر آواد از اداره‌کل آثار باستانی و موزه‌های سوریه، به مدت ۲۰ سال در چندین محوطه مهم باستان‌شناسی دوره مفرغ در عراق و سوریه کاوش کرده است.

Scroll

ابزار دسترس پذیری