امروز چهارشنبه ۱۷ فروردین ۱۴۰۱ نمایشگاه اشیای استردادی از کشور فرانسه در موزه ملی ایران با حضور سعید اوحدی معاون توسعه مدیریتِ وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، محمد علی کیانی مدیر کل همکاریهای فرهنگی و امور ایرانیان خارج از کشور سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مرتضی ادیبزاده مدیر کل موزهها و اموال منقول فرهنگی تاریخی و جبرئیل نوکنده رئیس کل موزه ملّی ایران گشایش یافت.
در ابتدای گشایش این نمایشگاه جبرئیل نوکنده رئیس کل موزه ملی ایران ضمن خوشآمدگویی گفت امروز شاهد گشایش نمایشگاه آثاری هستیم که حاصل همکاریهای نزدیک بین وزارت میراث فرهنگی، گردشگری، صنایع دستی و گردشگری، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، وزارت امور خارجه، معاونت میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اداره کل موزه ها و اموال منقول فرهنگی تاریخی، امور بین الملل و اداره کل امور حقوقی وزارت میراث فرهنگی، گردشگر ی و صنایع دستی است. این آثار در طبقه اول موزه ایران باستان و در جوار نمایشگاه آثار استردادی آجرهای بوکان از کشور سویس تا پایان فروردین در معرض دید علاقمندان است.
وی در ادامه گفت این اشیاء شامل ۲۹ قلم آثار باستانی مربوط به دوره های فرهنگی از عصر مفرغ، دوره ایلام میانه، عصر آهن، هخامنشی، اشکانی تا دوران اسلامی است. جنس اشیا از سفال، گل پخته، قیر و سنگ است .پیکرک های گلی مربوط دوره ایلام میانه، ظروف خاکستری که شباهت زیادی با سفالهای عصر آهن اولیه مرکز فلات ایران و همچنین ظرفی منقوش با لوله برگ شبدری شکل مشابه نمونههای سیلک وجود دارد که نمونههای متعددی از آن از کاوشهای سیلک به دست آمده و امروزه در موزه ملی ایران و موزه لوور نگهداری میشود. همچنین دو عدد طلسم موسوم به چشم هوروس، خدای خورشید مصری، از جنس بدل چینی که متاثر از فرهنگ مصر در دوره هخامنشی است در میان این اشیاء وجود دارد. مشابه این نمونهها از کاوشهای محوطههای شاخص هخامنشی مانند شوش و تخت جمشید به دست آمده است. علاوه بر این دو پیه سوز از قرون اولیه اسلامی و ظروف لعابدار قرون ۵ تا ۷ هجری قمری و یک بشقاب دوره تیموری وجود دارد که همگی آثار دارای اصالت فرهنگی- تاریخی هستند.
این آثار در زمان حکومت موقت جمهوری فرانسه طی جنگ جهانی دوم توسط هانری گوبلت نماینده وقت فرانسه گردآوری و به فرانسه منتقل شده است. این آثار در سال گذشته توسط نوه گوبلت طی مذاکراتی با رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در پاریس تحویل سفارت ایران در فرانسه شد. استرداد این مجموعه حاصل همکاری بین سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، وزارت امور خارجه، معاونت میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اداره کل موزه ها و اموال منقول فرهنگی تاریخی، امور بین الملل و اداره کل امور حقوقی وزارت میراث فرهنگی، گردشگر ی و صنایع دستی است.
مرتضی ادیبزاده مدیر کل موزهها و اموال منقول ضمن ابراز خوشحالی از به سرانجام رسیدن پرونده دیگر در زمینه استرداد اشیاء تاریخی که با تلاشهای رایزن فرهنگی در پاریس به ایران منتقل شده و نمایش این آثار در موزه ملّی ایران، ابراز امیدواری کرد که این رویه در سطح بین المللی ادامه یابد تا شاهد انتقال اشیایی که در کشورهای غیر از سرزمین اصلی نگهداری میشوند باشیم.
محمدعلی کیانی مدیر کل همکاریهای ایرانیان خارج از کشور گفت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی متولی کلیه فعالیتهای فرهنگی جمهوری اسلامی در خارج از کشور است و بر اساس دستورالعملهایی که به نمایندگی ها در ۸۰ کشور داده شده یکی از وظایف آنها شناسایی، پیگیری و گزارش آثار فرهنگی- تاریخی متعلق به جمهوری اسلامی است. وی در خصوص مجموعه استرداد شده گفت این مجموعه توسط رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران جناب دکتر طباطبایی با پیگیری از یکی از نوادگان آقای هانری گوبلو نماینده شارل دوگل یا سفیر حکومت موقت جمهوری فرانسه انجام شده است. این اشیا از ایران به فرانسه منتقل شده و ایشان طی مذاکرات چند ماهه آثار را در اختیار رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی قرار داده است و رایزن هم با هماهنگیهایی که با سفارت ما در فرانسه انجام دادند این آثار را به تهران منتقل کردند. وی در انتها از زحمات جناب آقای نوکنده رئیس کل محترم موزه ملی برای پیگیری در به ثمر رساندن و انتقال این اشیاء تشکر کردند که باعث شد نمایشگاهی از این آثار امروز افتتاح شود.
سعید اوحدی معاون توسعه مدیریت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، ضمن پراهمیت توصیف کردن این اتفاق برای هماهنگیهای صورت گرفته برای انتقال اشیاء و برگزاری این نمایشگاه ابراز داشت؛ وی افزود پروندههای دیگر در حال پیگیری است که در آیندهای نزدیک شاهد به ثمر رسیدن تعدادی از آنها خواهیم بود. وی گفت امروز شاهد اتفاق مهمی هستیم، استرداد ۲۹ قلم شیء تاریخی از دورههای مختلف که قدمت برخی از آنها به پنج هزار سال قبل باز میگردد و منحصر بهفرد است. این اشیا با همت وزارت امورخارجه، دستگاه دیپلماسی کشور، وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، معاونت میراثفرهنگی و ادارهکل موزهها، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی در پاریس به کشور بازگردانده شد. وی افزود: طی سنوات گذشته حرکات خوبی برای استرداد اشیای تاریخی آغاز شده است. ۱۹ پرونده مهم داشتیم که شامل ۴۰ هزار شیء تاریخی بود و با پیگیریهایی که وزارت میراثفرهنگی و وزارت امور خارجه و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی داشتند، این آثار که بخشی از فرهنگ و تمدن کشورمان است به ایران بازگشت.
اوحدی تصریح کرد: طی ماههای گذشته شاهد شتاب جدی در بازگشت آثار تاریخی هستیم. این آثار فقط یک شیء تاریخی نیستند و بخشی از فرهنگ و تمدن ماست، بازگشت این آثار اقدام جدی برای تقویت هویت ملی ما است. وی در پایان گفت یکی ار چالشهای جدی که کشورهای جهان با آن روبرو هستند موضوع گسست بین نسلی و بحران هویتی است، آثار تاریخی نقش بسیار زیادی در تقویت هویت ملی دارند.